E te iloa po'o ai na faia le solo o le tioata?

Mary Anderson

I le tau mālūlū o le 1902, na malaga atu ai se fafine e igoa iā Mary Anderson i Niu Ioka ma iloa ai ua leaga le tau.aveta'avaletelegese tele.Ona ia aumaia lea o lana api ma tusi se ata: asolo pa'ui fafo o lemata tioata, fa'afeso'ota'i i se leve i totonu o le ta'avale.

 

Na pateni e Anderson lana mea fou faatoa maua i le tausaga na sosoo ai, ae toaitiiti tagata na i ai taavale i lena taimi, o lea na le tosina ai le fiafia o lana mea fou.I le sefulu tausaga mulimuli ane, ina ua aumaia e le Model T a Henry Ford taavale i le tulaga masani, o le "Anderson's"fa'amalama fa'amalama” na galo.

 

Ona toe taumafai lea o John Oishei.Na maua e Oishei se fale gaosi fa'apitonu'u e fa'agaioi limata'avale ta'avaleua ta'ua o Rain Rubber.I lena taimi, sa vaevaeina le tioata i luga ma pito i lalo, ma letimu pa'ufa'ase'e i le va i le va o fasi tioata e lua.Ona ia faatuina lea o se kamupani e faalauiloa.

 

E ui ina manaʻomia e le masini le avetaavale e faʻaogaina le kelu timu i le tasi lima ma le foeuli i le isi lima-na vave lava ona avea ma meafaigaluega masani i taavale a Amerika.O le kamupani a Oishei, mulimuli ane faaigoa ia Trico, e leʻi umi ae pulea lemata solomaketi.

 

I le aluga o tausaga,soloua toe fa'afouina pea lava pea e tali atu i suiga i le mamanu o le tioata.Ae o le manatu autu lava o le mea lea na tusia e Anderson i luga o se taʻavale a Niu Ioka i le 1902.

 

E pei ona ta'ua e se tasi o fa'asalalauga muamua mo solo mata'eta'e: “Va'aiga maninopuipuia faalavelave ma faiafaigofie le aveta'avale.”


Taimi meli: Nov-10-2023